Canihua zrnka 500 g

Canihua zrnka 500 g

11,88 EUR
bežná cena: 13,20 EUR
ušetríte: 10% / 1,32 EUR
Obj. číslo: 101.022.129
Dostupnosť:       
Výrobca:

POPIS
Na výšinách peruánskych Ánd, kde nepriaznivé počasie umožňuje rast len ​​málo rastlinám, rastie veľmi výživná príbuzná Quinua - Cañihua. Produkcia nie je rozsiahla, pretože vyspelosť zŕn na jednej byline nie je jednotná, čo sťažuje a obmedzuje jej úrodu. Ale s ohľadom na jej účinky a nutričnú hodnotu - kvalitné rastlinné bielkovina, vláknina, železo, vitamín E, antioxidanty a ďalšie látky, záujem o ňu stále rastie. To, čo z nej robí super potravinu, je vysoký obsah bielkovín, ktorý činí až 20%. Ľahko stráviteľné semená obsahujú tiež značné množstvo dôležitých aminokyselín (s významným množstvom lyzínu, izoleucínu a tryptofánu), ktoré telo nedokáže vyrobiť samo. Ďalšími účinnými látkami sú kyselina listová a vitamíny zo skupiny B, riboflavín, B1 a tiež vitamín mladosti - E. Ďalej je zdrojom minerálov, predovšetkým vápnika, fosforu, zinku, horčíka a vysokého obsahu železa. Opomenúť nemožno ani vysoký obsah vlákniny rozpustnej vo vode, ktorá pomáha udržať črevá v dobrom stave. Canihua je príbuznou Quinua a rozdiel medzi nimi je predovšetkým v jej chuti. Pre väčšinu ľudí je Canihua lahôdkou. A to ako vo forme zrniek, tak i múčky z nich. Múčky, ktoré sa v Peru hovorí Canihuaco. Neobsahuje lepok, teda je vhodným doplnkom bezlepkovej stravy a má nízky glykemický index. Od roku 1985 ju majú ako súčasť jedálnička kozmonauti ,spoločne s Quinoa a Maca a vzbudzuje to celosvetový ohlas. Viac informácií o pôsobnosti tejto rastliny nájdete v herbári peruánskych bylín.BEZ LEPKU.
AKO POUŽÍVAŤ:
Zrná: zrná Canihua, ktoré sú menšie ako quinoa, počas varenia "vypúšťajú" malé chrumkavé chvostíky (klíčky). Sú veľmi chutné, s ľahko sladkastou orieškovou chuťou. Príprava: Canihua varíme buď vo vode alebo vývare, podľa chuti. V pomere 1: 1 alebo 1: 2 priveďte do varu a na miernom ohni varte prikryté zhruba 15-20 minút. V Peru sa Canihua napríklad je v podobnom pokrme ako je náš ryžový nákyp, teda na sladko, zmiešaná s ovocím, ale sa pridáva aj do cesta na chlieb, alebo do polievok. V našich podmienkach ju môžete používať ako prílohu namiesto ryže, ako základ pre rôzne "rizotá", ako prísadu do rôznych mäsových a zeleninových fašírok a plniek, môže nahradiť ryžu, Quinua alebo cestoviny. Ak chcete pripraviť kašu, rozmixujte ju v mlieku. Môže byť dodávaná aj do niektorých dezertov. V Peru je typickou súčasťou sladkých nápojov, kde spolu so škoricou a klinčekmi tvoria ideálnu kombináciu (cca 20 minút povariť Canihua s prísadami podľa chuti, pridať cukor a nápoj je hotový). Ďalším spôsobom, ako pripraviť Canihua je: ako energetické tyčinky, sladké kaše, koláče alebo spolu s ovsenými vločkami ako chutné raňajky. Z varených zrniečok môžete pripraviť rôzne šaláty, alebo pridať k šalátom. Je zamatovejšia a krehkejšia ako Quinua a svojou orieškovou chuťou môže obohatiť každý šalát. Môže sa jesť s jogurtom, kyslou smotanou, jednoducho ju pridajte k svojmu obľúbenému jedlu.
 Upozornenie
Konzumáciu canihua nech už v akejkoľvek forme, je treba riadne zapiť vodou.
NUTRIČNÉ HODNOTY

Diskusia




  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter





Copyright ©2019 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz