Yacon


Smallanthus sonchifolius syn. Polymnia sonchifolia
 
Yacon - andská rastlina známa tisíce rokov, pestovaná pre chutné buľvy už Inkami. Používanie Yaconu je v niektorých častiach Peru dodnes spojené so zvláštnymi náboženskými a kultúrnymi rituálmi.
Yacon dorastá až do 2 metrovej výšky a jeho najdôležitejšou časťou sú polodlhé buľvy ( od 4 do 20 ks), pripomínajúce zemiaky. Sú neobvykle šťavnaté, krehké a sladké. Často je Yacon nazývaný „pozemným jablkom”, pretože jeho chuť pripomína jablko s melónom. Zvyčajne sa Yacon konzumuje surový, čerstvý alebo sušený. V posledných rokoch sa z Yaconu vyrábajú tiež sirupy, nápoje, chrumky a vločky. Môže sa smažiť, variť i piecť.

Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, železo a fosfor, karotén, vitamíny A, B1, B2, C a enzýmy. Buľva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidů (FOS). Tieto dávajú buľvám Yaconu sladkú chuť, a preto je táto rastlina považovaná za ich najbohatší zdroj. FOS sú zvláštnym druhom cukrov, ktoré nie sú našim organizmom vstrebávané. Pôsobia ako prebiotiká, sú „pokrmom” prospešných baktérií v tráviacom trakte. Predklinické výskumy ukazujú, že konzumácia FOS môže napomôcť rastu hustoty kostí a chráni pred osteoporózou.




Jedlé sú však nielen buľvy Yaconu. Tiež listy a byľ, ktoré obsahujú 11-17% proteínu a podobné zložky ako buľvy Yaconu, majú však nahorklú chuť. Okrem toho obsahujú určité množstvo protokatechinu, kyselinu chlorogenovou, kávovú a ferulovú. Čaj z listov Yaconu je prebiotikom a má antioxidačné účinky. Zneškodňuje voľné radikály, chráni genetický materiál, spomaľuje starnutie organizmu a pomáha predchádzať nádorovým ochoreniam a sklerotickým zmenám.

Odvar z listov Yaconu sa užíva ako prírodný prostriedok proti cukrovke a tiež pri zápaloch močového mechúra, obličiek a pečene. Je známe, že najväčším problémom diabetikov sú rýchle zmeny hladiny cukru v krvi, najmä po jedle. Systematické pitie Yaconu umožňuje riešenie tohto problému a súčasne pomáha predchádzať hypoglykémii. Po mesiaci užívania sú už viditeľné efekty vyvolané lepšou činnosťou pankreasu a lepším vstrebávaním výživných látok z potravy.
Yacon má rovnako vplyv na zníženie hladiny triglyceridov a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizápalové a močopudné. Výskumy potvrdzujú tiež priaznivý vplyv Yaconu pri hypertenzi (riedi krv a môže znížiť krvný tlak o 5-10%). Okrem toho uľahčuje vstrebávanie vápnika a vitamínov skupiny B. Yacon pomáha pri obličkových problémoch, vredových ochoreniach čriev, predchádza zápcham, obnovuje bakteriálnu mikroflóru v črevách, zmierňuje stres a je uznávaným prostriedkom proti nádorovým ochoreniam.
Pretože Yacon obsahuje hlavne FOS, sirup z nej je nízko kalorický a je výborným sladidlom pre diabetikov a diétne stravovanie.
Je rovnako dokonalým prostriedkom znižujúcim chuť k jedlu. Vďaka vlastnostiam znižujúcim hladinu tukov pomáha Yacon pri nadváhe a redukčných diétach. Všetky tieto vlastnosti spôsobili, že popularita tejto rastliny vo svete veľmi rýchlo rastie.Stále viac si uvedomujeme, aký vplyv majú na náš organizmus cukry a sladkosti.

Najmä ľudia trpiaci cukrovkou a inými zdravotnými problémami hľadajú niečo, čo by bolo sladké, zdravé a nízko kalorické. A tu sa práve ponúka Yacon – dostupný ako celé buľvy i v kúskoch, sušený, práškový a v kapsliach. Z listov Yaconu je možné pripraviť čaj. Bolo by dobre, keby táto rastlina nebola na našom stole len sporadicky, ale keby sme ju zaradili natrvalo do nášho jedálneho lístka. Pre „labužníkov „pripravujeme nízko kalorický sirup. Pre porovnanie – pohár sirupu z Yaconu obsahuje o polovicu menej kalórií ako rovnaký pohár medu. Vďaka unikátnemu zloženiu obsiahnutej fruktózy nezvyšuje hladinu glukózy v krvi.

Mimoriadne vlastnosti Yaconu môžu využiť nielen diabetici, ale i osoby s inými chorobami. Yacon spomaľuje procesy starnutia. Môže spôsobiť, že sa budeme nielen mlado cítiť, ale aj mlado vyzerať.
 


Stále viac si uvedomujeme negatívny vplyv cukrov a sladidiel na ľudský organizmus. Osoby trpiace cukrovkou a inými chorobami, pri ktorých je užívanie cukru zakázané (ale aj zdraví ľudia, ktorí nemôžu byť bez sladkostí), možno netušia, že existuje niečo, čo je nielen sladké a chutné, ale tiež zdravé a nízkokalorické.

Peruánska príroda sa aj v tomto prípade prejavila ako nezastupiteľná. Vy, ktorí hľadáte zdravé sladidlo - a zdalo by sa, že je to nemožné - môžete siahnuť po výbornom, nízkokalorickom sirupe z koreňa peruánskeho Yaconu, nazývaného tiež "zemským jablkom". Chuťovo je porovnateľný s chuťou medu alebo karamelu a dokonale zastupuje cukor.
SIRUP - MED  Z YACONU - POHLADENIE PRE chuťové bunky - PRIATEĽ ZDRAVIA
Buľvy rastliny Yacon sú považované za najväčšieho prírodného "výrobcu" fruktooligosacharidov (FOS) - obsahujú ich až 67%. FOS sú zložité cukry, ktoré nie sú metabolizované v ľudskom tráviacom trakte a ich konzumácia nezvyšuje hladinu glukózy v krvi.

Sú potrebnou výživou prospešných črevných baktérií (prevažne bifidobaktérií), a naopak obmedzujú výskyt nežiaducich baktérií, ktoré sú v prípade premnoženia príčinou hnačiek, nadúvania, zápalov slizníc čriev a sú príčinou zníženej imunity.

 
  YACON MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

 

 
FOS sú hlavnou zložkou Yaconu a sirup z neho je nielen zdravý, ale aj nízkokalorický. Pre porovnanie - pohár sirupu z Yaconu obsahuje o polovicu menej kalórií ako rovnaký pohár medu, a k tomu nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Je ideálnou potravinou pre osoby trpiace nadváhou a obezitou, odporúčanou dietármi a špecialistami na zdravú výživu.

Sirup z Yaconu je alternatívou nielen cukru, ale aj syntetických sladidlových substancií a iných sladidiel a uhľohydrátov s vysokým glykemickým indexom. Navyše pôsobí ako antioxidant, eliminujúci nebezpečné voľné radikály. Obsahuje tiež potrebné zložky: železo, vápnik, sodík, draslík, horčík, karotén, vitamíny B, B1 a C.

V Medical Journal Clinical Nutrition z apríla 2009 je možné nájsť informáciu, že každodenné užívanie sirupu z Yaconu vyvolalo u testovaných osôb častejšie vyprázdňovanie a pocit sýtosti, čo spôsobilo výrazné zníženie hmotnosti a obvodu pása. Mimo to malo pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu LDL a inzulínu v krvi.
Vykonané výskumy ukazujú, že strava bohatá na FOS môže pomôcť pri kontrole hmotnosti, ale tiež pri obehových chorobách. Napomáha tiež zvýšeniu hustoty kostí a tým pôsobí ako ochrana pred osteoporózou. Yacon znižuje aj riziko vzniku nádorových chorôb. Je významnou podporou pri liečbe a prevencii chronických ochorení, najmä obličiek. Ľahko riedi krv a pomáha udržať hladinu cholesterolu v správnej výške. Zlepšuje trávenie, reguluje prácu tráviaceho traktu. Je dokonalým prostriedkom "proti-chuťovým", pretože zmierňuje pocit hladu. Vďaka pôsobeniu na zníženie hladiny tukov je mimoriadne účinný v boji s nadváhou a obezitou.
Použitie sirupu Yacon
Sirup Yacon je možné požívať samotný, bez doplnkov, alebo ako súčasť dezertov, ovocných šalátov, palaciniek alebo omeliet. Možno ním tiež sladiť studené i teplé nápoje – napr. kávu, čaj, bylinné odvary, kakao alebo ovocné kokteily. S ohľadom na jeho intenzívnu sladkú chuť sa odporúča dochucovanie postupné, až do dosiahnutia požadovanej sladkosti potravín či nápojov.

Yacon, tak potrebný pre naše zdravie, si zasluhuje, aby sme ho zaradili do našej každodennej stravy. Vo svete rastie popularita tejto rastliny, ako vytúženej a nesmierne cennej alternatívy škodlivých cukrov.
 
ODPORÚČANÉ PRI:

• podpore liečby cukrovky • očiste organizmu (toxické látky, voľné radikály) • ochrane pečene • vysokom krvnom tlaku • zápalových ochoreniach močového mechúra a obličiek, pečene, kĺbov a čriev • nadváhe • zápchach • nespavosti • tráviacich problémoch • arterioskleróze • vysokej hladine cholesterolu a triglyceridov • obnove bakteriálnej flóry po liečbe antibiotikami.
SPÔSOB POUŽITIA:
Najčastejšie 1-2 lyžice rastliny Yacon zaliať cca 700 ml studenej vody, priviesť k varu a na miernom ohni 5 minút povariť. Nechať chvíľu odstáť a ocediť. Piť 3x denne 1 pohár pred jedlom. Možno popíjať i kedykoľvek behom dňa.


 

 
 
  YACON MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

 
 


Používa sa pri problémoch s:
Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krvný Obeh  /  Obezita  /  Revitalizácia  /  Pankreas  /  Trávenie  /  Posilnenie organizmu  /  Pečeň
Späť