Domov >  Anémia

Maka Maca


 Lepidium peruvianum Chacon -syn.-Lepidium meyenii Walp.

                                                                             
                                                                                    KRÁĽOVNA ÁND
ENERGIA Z ÁND OVERENEJ KVALITY.KAŽDODENNÝ POMOCNÍK, NA VÁŠ STÔL, PRE VAŠE ZDRAVIE -PRAVÁ, ORIGINÁLNA - Z VYSOKÝCH PERUÁNSKYCH ÁND. Horská peruánska maca koreň.
                                                         Vitalita – Energia – Zdravie
 

 

  MAKA MACA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

Maca – „Ma ca“ – „Z výšin pochádzajúca dobrá potrava, ktorá posilňuje“ - tak ju nazývajú indiáni domorodých kmeňov.
Maka -( Maca) je jednou z najvyššie rastúcich rastlín na svete. Maka ( Maca) rastie v peruánskych Andách, vo výškach nad 4000 m.n.m. v miestach, kde nízka teplota a silné vetry nedovoľujú rásť iným rastlinám. Maka dorastá do výšky 15 cm. Listy má podlhovasté, pri zemi rozložené v ružici. Koreň Maka pripomína repu alebo hrušku o priemere 2-8 cm.

Existuje niekoľko botanických odrôd Maky, ktoré sa navzájom líšia zafarbením koreňa. Niektoré majú farbu bielu, žltú, žlto-bielu, bielo-ružovú, šedú, červenú, fialovú, a dokonca čiernu. Bielo-krémové kvety rastú na konci stopky. Plody Maky v tvare malých luskov obsahujú oválne, veľmi ľahké semená.

Obsahuje neobyčajné množstvo výživných zložiek. Peruánska Maka je pestovaná už niekoľko tisíc rokov. Bola dôležitou zložkou potravy a taktiež významným obchodným artiklom obyvateľov vysokých polôh Ánd. Pre svoje vlastnosti sa Maka stala potravinou určenou iba pre vyššie postavené spoločenské vrstvy.

S Makou je spojená stará indiánska legenda. Podľa nej je MAKA darom boha Virakoči kmeňom, žijúcich v krutých klimatických podmienkach ťažko prístupných výšin Ánd. Virakoča, darujúc Maku obyvateľom hôr, do nej dal všetko potrebné ku zdravému a dlhému životu - cenné proteíny, minerály, vitamíny a dodal ešte čosi pre silu … a chuť plodiť potomkov.
 


 Po mnohých storočiach sa o cenných vlastnostiach Maky mali možnosť presvedčiť aj španielsky dobyvatelia. Ich kone v tunajších krutých podmienkach slabli a nechceli sa rozmnožovať.

Španieli podávali Maku podľa rád indiánov a vyskúšali tak jej posilňujúce a afrodiziakálne vlastnosti. Tak získala Maka označenie "afrodiziakum". Vedomosti o ich účinkoch priviezli do Španielska a Maka sa dostala aj na stôl kráľovskej rodiny. Postupne však upadla Maka v zabudnutie a bola známa iba v niektorých peruánskych spoločenstvách z okolí Juninu. To ich kolektívnej pamäti vďačíme za to, že i my môžeme dnes využívať dokonalé skladby tejto potraviny.

Až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa peruánski, nemeckí a americkí vedci znovu začali zaujímať o Maku ako o "stratený poklad Ánd". Klinické a laboratórne výskumy potvrdili jej hodnoty a prebudili veľký záujem o Maku na celom svete.

Maka, táto malá, nenápadná buľva v sebe skrýva 10-13% bielkovín, 25-78% uhľovodánov, 8,5% vlákniny a viac než 2% tukov, veľké množstvo aminokyselín, mastných kyselín (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), zastúpené sú steroly (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), triesloviny, saponiny, terpenoidy, biologicky aktívne aromatické isothiokyanáty (benzyl isothiokyanát, p-methoxybenzyl isothiokyanát), vitamíny (A, B1, B2, B6, C, E), minerály (vápnik, železo, meď, zinok, horčík, draslík, sodík, jód). Maka má vďaka obsahu vysoko hodnotných bielkovín, aminokyselín, vitamínov, minerálov a sterolov, veľmi významnú výživovú hodnotu.

Používa sa v prípadoch podvýživy, v období rýchleho rastu, v období tehotenstva a kojenia. Je používaná ako prostriedok imunostimulačný, pomáha pri liečbe tuberkulózy a nádorových ochorení. Steroly obsiahnuté v rastline majú spolu s ďalšími obsahovými látkami energetizujúce účinky a zvyšujú svalovú výkonnosť. Maka sa preto stáva súčasťou potravy vrcholových športovcov, kde sú zaznamenávané ich výrazné zlepšenia výkonov a zmiernenia stresu spojeného so závodnou činnosťou. Maka udržuje pevnosť kostí, silu svalov a zabraňuje nadmernému opotrebeniu kĺbov a šliach, čo je veľmi dôležité u mladých športovcov. Zvyšuje fyzickú zdatnosť a odolnosť pri záťaži, urýchľuje regeneračné procesy.

 Použitie Maky vychádza z tradícií i poznatkov vedy a je veľmi široké:

   ► regeneruje organizmus, navracia a posilňuje vitalitu,
   zvyšuje odolnosť organizmu,
   zmierňuje depresie, psychické vyčerpanie, neurózy, chronickú únavu.
   Maka užívaná študentmi zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa.
   osobám vyššieho veku Maka pomáha udržovať pevnosť kostí a silu svalov, užívaná dlhšiu dobu pomáha udržovať dobrý zrak a sluch, osviežuje pamäť,    ► dodáva vitalitu a tým posilňuje sebavedomie.
   Maka je nenahraditeľnou výživou chorých, mierni vedľajšie účinky chemo a rádioterapie, urýchľuje rast vlasov po chemoterapii, pomáha organizmu 
        rýchlejšie navrátiť sily,
    uľahčuje hojenie rán,
    podporuje liečbu anémie, tuberkulózy, akné, nechutenstva,
    pomáha predchádzať vzniku osteoporózy a podieľa sa na jej liečbe.

Maca MacaPozitívny vplyv Maky na plodnosť žien i mužov vyjadrujú indiáni vetou:
"Maka má moc darovať bezdetným manželom potomka".
Maka má pozitívny vplyv na tvorbu a kvalitu spermií, pomáha pri impotencii, zvyšuje libido a vitalitu, stimuluje sexuálnu aktivitu človeka. Upravuje nepravidelnú menštruáciu, reguluje hormonálnu činnosť. Maka sa stala tiež obľúbeným prostriedkom harmonizujúcim organizmus ženy v období menopauzy.
 
Maka - spôsob prípravy

1 kávovú lyžičku prášku denne rozmiešať v menšom množstve vody, ovocnej šťavy, mlieku alebo jogurte a vypiť behom jedla, najlepšie pri raňajkách.
Deti od 3 rokov 1/2 lyžičky denne.  .
Podľa názoru odborníkov je optimálna denná dávka Maky 5-7 g (1 čajová lyžička). Ponúkame Vám preto Maku vo forme sypkého prášku a NE  v želatínových kapsulách, ktorých je treba zjesť k dosiahnutiu požadovaných účinkov 10-14 kusov, niekedy i viac...

V ponuke máme aj Maka Gelatinizada – (náš názov MAKA GELANDINA) .Vďaka redukcii bielkovín je určená predovšetkým pre tých, ktorí sa obávajú prírastku hmotnosti a tiež pre osoby z citlivým tráviacim traktom. MAKA GELANDINA je veľmi ľahko stráviteľná. Má však rovnaké vlastnosti ako Maka.
Ako zaujímavosť
Sušené korene Maky môžu byť uskladňované až 7 rokov bez toho, aby stratili svoju nutričnú hodnotu. Prášok z mletých koreňov MAKA sa pre svoje zvýšené výživové hodnoty pridáva do nápojov a taktiež sa používa v kuchyni pri príprave pečiva, šalátov, pudingov, kokteilov a iných potravín.

Maka, ktorá má adaptogénne účinky, je potravinou XXI. storočia. Dokáže nielen zásobovať organizmus potrebnými látkami, ale i priaznivo ovplyvňovať v ňom priebehajúce procesy. Preto sa nemôžeme čudovať, že sa od roku 2001 teší veľkému záujmu a má svoje stále miesto v jedálničku našich zákazníkov. Laboratórne a klinické výskumy potvrdili významnú výživnú hodnotu Maky, ktorá ma vysoko priaznivý vplyv na funkcie organizmu, na jeho vitalitu a dobrú fyzickú i psychickú kondícii, vytrvalosť, zvýšenú odolnosť na stres, dĺžku a komfort života. Záujem o ňu sa stále zvyšuje.


    
 

  MAKA MACA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ



 © Uncaria ČR


 
MAKA  GELANDINA Original, PRAVÁ MACA SO ZÁRUKOU, VYSOKOHORSKÝ KOŘEN ZACHOVÁVAJÚCÍ SILU A VÔŇU ÁND.
Maca Peru   


Používa sa pri problémoch s:
Anémia  /  Andropauza  /  Depresie  /  Energia  /  Cholesterol  /  Impotencia/Libido  /  Imunita  /  Klimaktérium  /  Mozog, pamäť  /  Neplodnosť  /  Osteoporóza  /  Pamäť  /  Revitalizácia  /  Posilnenie organizmu  /  Únava, chronická únava  /  Poruchy spánku
Späť