LUCUMA - SLADKÉ ZLATO INKOV
LUCUMA
Lucuma, populárne peruánske ovocie známe rovnako ako "Zlato Inkov". Dnes, opäť po dlhej dobe zabudnutia, prežíva svoj veľký návrat, ako v Peru tak aj vo svete. V poslednej dobe sa stáva obľúbenou a vyhľadávanou pochúťkou aj u nás. Využíva sa ako zdroj energie, dobrej nálady, prírodné sladidlo a zaujímavá pochutina v kuchyni.
Lucuma (Pouteria lucuma) je prastarým peruánskym ovocím. Objavuje sa aj v peruánskych mýtoch a legendách. Podľa kronikárov a historikov, bolo použitie Lucumy zaznamenané už v dobe pred érou Inkov. Potvrdzujú to dôkazy v podobe tvarovaných keramických nádob kultúry Mochica a textílií, znázorňujúcich toto ovocie, ktoré bolo používané ako súčasť stravy. Na území Peru, v andských oblastiach, sú ešte stále ekotypmi Lucumy rastúce divoko. Jeho iné názvy sú Lúcumo, lucmo.
Strom Lucumy dorastá do výšky 15 metrov. Rastie prevažne v nadmorskej výške medzi 1.000 a 2.400 m.n.m . Plod Lucumy je oválneho tvaru, veľkosti avokáda, s dĺžkou 8-10 cm, s tmavo zelenou šupkou. Samotná šupka sa po dozretí mení na hnedozelenú. Dozreté ovocie má žltooranžú dužinu, dosť vláknitú, s jedinečne sladkou chuťou. Vo vnútri sa nachádza 2-5 kusov veľkých , tmavo hnedých semien. Vzhľadom k mimoriadnej popularite Lucumy v Peru i na medzinárodnom trhu, sa neustále rozširuje jej pestovanie a produkcia.
Prečo je Lucuma považovaná za tak hodnotné ovocie? Čomu vďačí Lucuma na rastúcej popularitu?
Ovocie Lucuma je v Peru veľmi populárne. Jeho dreň sa prevažne konzumuje čerstvá. Cez obdobie, kedy nie je ovocie dozreté, sa upravuje do podoby múčky. Jemne mletá múčka z plodov Lucumy je zlatožltej farby, charakteristicky sladkej chuti.
►Obsahuje veľké množstvo živín, vrátane beta-karoténu, železa, zinku, vitamín B3, vápnika a bielkoviny.
►Je dobrým zdrojom pomaly vstrebateľných sacharidov.
► Plody Lucumy sú prirodzene sladké, ale majú nízky glykemický index. Tým sa stávajú zdravou voľbou pre jednotlivcov, ktorí chcú znížiť spotrebu cukru.
► Lucuma má vysoký obsah niacínu (vitamín B3). Ten uľahčuje metabolizmus proteínov a zároveň má priaznivý vplyv na tvorbu energie.
► Odporúča sa pri liečbe depresie a na podporu udržania správnej činnosti nervového systému. Nedávne štúdie potvrdzujú, že tento vitamín taktiež napomáha znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, preto je dôležitý pri liečbe mnohých chorôb, najmä obezity a kardiovaskulárnych ochorení.
► Pomerne vysoká hodnota obsahu železa pomáha k zvýšeniu hladiny hemoglobínu v krvi. To je dôležité pri boji s anémiou (vďaka sladkej chuti veľmi chutí aj deťom).
► Obsah karoténu môže znížiť riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnosť imunitného systému.
► Lucuma okrem toho, že má vynikajúcu chuť, má vysokú výživnú hodnotu.
► Pomáha zmierniť príznaky únavy.
► Má dobrý vplyv na stav pokožky.
► Pomáha pri liečbe kožných ochorení a podráždenia pokožky.
Štátna Univerzita New Jersey po vykonaných výskumoch upozornila na významné protizápalové účinky plodov Lucumy a jej pozitívny efekt pri liečení rán na báze bunkovej regenerácii.
► Rovnako zdôraznila význam Lucumy v boji proti predčasnému starnutiu.
LUCUMA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
Ako sa dá Lucuma využiť?
U nás sa bežne používa prášok (múčka) z Lucumy. Jemne mletý prášok z plodov je zlatožltej farby, charakteristicky sladkej chuti, ktorá trošchu pripomína vanilku, karamel, javorový sirup alebo aj ľahko oriešky. Má dosť rozsiahle využitie, ako v priemysle, tak aj v kuchyni. Je všestrannou, zdravou a chutnou potravinou. Je jednoduchou voľbou pre širokú verejnosť, vrátane malých detí.
Priemyselne sa používa pri výrobe zmrzliny.
K čomu ju možno využiť v kuchyni?
Možno z nej pripravovať rôzne ovocné koktaily.
Dodáva sa do koláčov, pečiva, tort a pudingov.
Ako prostriedok na ochutenie ovsenej kaše, cereálií, výborne zvýrazní aj jogurt a tvaroh.
Pri príprave dezertov a domácej zmrzliny.
Je výborným doplnkom jedálnička nielen pre osoby vyznávajúce aktívny a zdravý životný štýl, ale aj pre jedinca na diétnom režime, či diabetikov.
Môže byť adekvátnou náhradou rafinovaného cukru. Je možné ju používať ako sladidlo s vanilkovo-orieškovou chuťou.
S ohľadom na množstvo zdravej vlákniny, ktorá nie je rozpustná, sa pre lepší výsledok odporúča použiť pri jej príprave mixér alebo šejker.
Prášok z Lucumy neobsahuje lepok, nemá žiadne vedľajšie účinky a prospieva ľudskému organizmu.
Je vhodný pre športovcov, tehotné ženy i malé deti. Ocenia ho vegetariáni, vegáni a diabetici.
História užívania Lucumy je veľmi dlhá. V súčasnej dobe je jej chuť často uprednostňovaná pred čokoládou alebo vanilkou, a to najmä v cukrárenských výrobkoch a v zmrzline. Zaradením do jedálnička sa môžete tešiť nielen z jej výbornej chuti, ale tiež jej blahodarným účinkom.