Lucuma


 LUCUMA - SLADKÉ ZLATO INKOV

   

  LUCUMA 


Lucuma, populárne peruánske ovocie známe rovnako ako "Zlato Inkov". Dnes, opäť po dlhej dobe zabudnutia, prežíva svoj ​​veľký návrat, ako v Peru tak aj vo svete. V poslednej dobe sa stáva obľúbenou a vyhľadávanou pochúťkou aj u nás. Využíva sa ako zdroj energie, dobrej nálady, prírodné sladidlo a zaujímavá pochutina v kuchyni.
 
Lucuma (Pouteria lucuma) je prastarým peruánskym ovocím. Objavuje sa aj v peruánskych mýtoch a legendách. Podľa kronikárov a historikov, bolo použitie Lucumy zaznamenané už v dobe pred érou Inkov. Potvrdzujú to dôkazy v podobe tvarovaných keramických nádob kultúry Mochica a textílií, znázorňujúcich toto ovocie, ktoré bolo používané ako súčasť stravy. Na území Peru, v andských oblastiach, sú ešte stále ekotypmi Lucumy rastúce divoko. Jeho iné názvy sú Lúcumo, lucmo.
 

 

Strom Lucumy dorastá do výšky 15 metrov. Rastie prevažne v nadmorskej výške medzi 1.000 a 2.400 m.n.m . Plod Lucumy je oválneho tvaru, veľkosti avokáda, s dĺžkou 8-10 cm, s tmavo zelenou šupkou. Samotná šupka sa po dozretí mení na hnedozelenú. Dozreté ovocie má žltooranžú dužinu, dosť vláknitú, s jedinečne sladkou chuťou. Vo vnútri sa nachádza 2-5 kusov veľkých , tmavo hnedých semien. Vzhľadom k mimoriadnej popularite Lucumy v Peru i na medzinárodnom trhu, sa neustále rozširuje jej pestovanie a produkcia.
Prečo je Lucuma považovaná za tak hodnotné ovocie? Čomu vďačí Lucuma na rastúcej popularitu?
Ovocie Lucuma je v Peru veľmi populárne. Jeho dreň sa prevažne konzumuje čerstvá. Cez obdobie, kedy nie je ovocie dozreté, sa upravuje do podoby múčky. Jemne mletá múčka z plodov Lucumy je zlatožltej farby, charakteristicky sladkej chuti.

Obsahuje veľké množstvo živín, vrátane beta-karoténu, železa, zinku, vitamín B3, vápnika a bielkoviny.
Je dobrým zdrojom pomaly vstrebateľných sacharidov.
Plody Lucumy sú prirodzene sladké, ale majú nízky glykemický index. Tým sa stávajú zdravou voľbou pre jednotlivcov, ktorí chcú znížiť spotrebu cukru.
 Lucuma má vysoký obsah niacínu (vitamín B3). Ten uľahčuje metabolizmus proteínov a zároveň má priaznivý vplyv na tvorbu energie.
Odporúča sa pri liečbe depresie a na podporu udržania správnej činnosti nervového systému. Nedávne štúdie potvrdzujú, že tento vitamín taktiež napomáha znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, preto je dôležitý pri liečbe mnohých chorôb, najmä obezity a kardiovaskulárnych ochorení.
 
Pomerne vysoká hodnota obsahu železa pomáha k zvýšeniu hladiny hemoglobínu v krvi. To je dôležité pri boji s anémiou (vďaka sladkej chuti veľmi chutí aj deťom).

Obsah karoténu môže znížiť riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnosť imunitného systému.

Lucuma okrem toho, že má vynikajúcu chuť, má vysokú výživnú hodnotu.
Pomáha zmierniť príznaky únavy.
Má dobrý vplyv na stav pokožky.
Pomáha pri liečbe kožných ochorení a podráždenia pokožky.

Štátna Univerzita New Jersey po vykonaných výskumoch upozornila na významné protizápalové účinky plodov Lucumy a jej pozitívny efekt pri liečení rán na báze bunkovej regenerácii.
Rovnako zdôraznila význam Lucumy v boji proti predčasnému starnutiu.
 

  LUCUMA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

Ako sa dá Lucuma využiť?
U nás sa bežne používa prášok (múčka) z Lucumy. Jemne mletý prášok z plodov je zlatožltej farby, charakteristicky sladkej chuti, ktorá trošchu pripomína vanilku, karamel, javorový sirup alebo aj ľahko oriešky. Má dosť rozsiahle využitie, ako v priemysle, tak aj v kuchyni. Je všestrannou, zdravou a chutnou potravinou. Je jednoduchou voľbou pre širokú verejnosť, vrátane malých detí.
Priemyselne sa používa pri výrobe zmrzliny.

 

K čomu ju možno využiť v kuchyni?

Možno z nej pripravovať rôzne ovocné koktaily.
Dodáva sa do koláčov, pečiva, tort a pudingov.
Ako prostriedok na ochutenie ovsenej kaše, cereálií, výborne zvýrazní aj jogurt a tvaroh.
Pri príprave dezertov a domácej zmrzliny.
Je výborným doplnkom jedálnička nielen pre osoby vyznávajúce aktívny a zdravý životný štýl, ale aj pre jedinca na diétnom režime, či diabetikov.
Môže byť adekvátnou náhradou rafinovaného cukru. Je možné ju používať ako sladidlo s vanilkovo-orieškovou chuťou.
S ohľadom na množstvo zdravej vlákniny, ktorá nie je rozpustná, sa pre lepší výsledok odporúča použiť pri jej príprave mixér alebo šejker.
Prášok z Lucumy neobsahuje lepok, nemá žiadne vedľajšie účinky a prospieva ľudskému organizmu.
Je vhodný pre športovcov, tehotné ženy i malé deti. Ocenia ho vegetariáni, vegáni a diabetici.

História užívania Lucumy je veľmi dlhá. V súčasnej dobe je jej chuť často uprednostňovaná pred čokoládou alebo vanilkou, a to najmä v cukrárenských výrobkoch a v zmrzline. Zaradením do jedálnička sa môžete tešiť nielen z jej výbornej chuti, ale tiež jej blahodarným účinkom.


 


Používa sa pri problémoch s:
Cholesterol  /  Imunita  /  Koža  /  Krvný Obeh  /  Nervová sústava  /  Revitalizácia  /  Posilnenie organizmu
Späť