Caigua



Cyclanthera pedata L. Schard

 

 SILNÝ, PRIRODZENÝ SPAĽOVAČ TUKOV – CESTA KU ŠTÍHLEJ POSTAVE A NORMÁLNEJ HLADINE CHOLESTEROLU



    CAIGUA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
 
 
CAIGUA alebo CAIGUI  je prastarou peruánskou rastlinou. Je známa už v kultúre Mocha. Rastie v teplom a vlhkom podnebí. Jej domorodé názvy sú: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a v jazyku Quechua - achocha alebo achoccha.
Táto silne rozvetvená popínavá rastlina s elipsovitými listami dorastá do výšky až 5 metrov. V neveľkých, nažltlých kvetoch tvaru kalicha, sa tvoria ľahko sploštené plody, pripomínajúce uhorky so zaostreným koncom. Plody dosahujú dĺžky až 20 cm, farbu majú tmavo zelenú až bielu a ich nerovnomerný povrch je pokrytý jemnými tŕňmi.
Dozreté plody sú bohaté na minerálne látky, pektíny, vlákninu, bielkoviny, uhľovodány a tukové zložky. Obsahujú i kyselinu galakturonovú, dihydroxitriptamín, živica, minerálne látky (fosfor), vitamíny – hlavne B a C, lipoproteíny a steroidné látky: β-sitosterol a jeho 3-β-D-glukosid.
V Peru je Caigua všeobecne uznávaná ako potravina s nízkymi kalorickými, ale vysokými zdravotnými hodnotami. Popularitu si získala predovšetkým ako „špecialista” na cholesterol, pretože bioaktívne substancie, ktoré sa v nej nachádzajú, majú pozitívny vplyv na metabolizmus tukov.

   
  Všetky časti Caigua sú zdravé. Mleté semená, užívané na lačno, pomáhajú k odstráneniu cudzopasníkov, odvar z nich je užívaný ku zníženiu krvného tlaku. Surová šťava sa používa pri zápaloch uší ako vonkajší obklad.
Taktiež plody a listy pôsobí protizápalovo a po rozomletí sa používajú ako obklady na znečistenú alebo infikovanú pokožku. Surové alebo varené plody pomáhajú pri cukrovke a obehových problémoch.
Pôsobí taktiež proti bolesti, protizápalovo v prípadoch ochorení dýchacích ciest a taktiež pri ochoreniach kĺbov.
Mladé listy a vetvičky môžu slúžiť ako hodnotná zelenina a korene sa používajú k čisteniu zubov.

Caigua sa používa ak surová, tak i varená. Plody, očistené od semien, sa plnia mäsom, rybami alebo syrom a zapekajú sa. Je možné ich i nakladať ako uhorky alebo používať vo forme prášku. šetky časti Caigua sú zdravé. Mleté semená, užívané na lačno, pomáhajú k odstráneniu cudzopasníkov, odvar z nich je užívaný ku zníženiu krvného tlaku. Surová šťava sa používa pri zápaloch uší ako vonkajší obklad. Taktiež plody a listy pôsobí protizápalovo a po rozomletí sa používajú ako obklady na znečistenú alebo infikovanú pokožku. Surové alebo varené plody pomáhajú pri cukrovke a obehových problémoch. Pôsobí taktiež proti bolesti, protizápalovo v prípadoch ochorení dýchacích ciest a taktiež pri ochoreniach kĺbov. Mladé listy a vetvičky môžu slúžiť ako hodnotná zelenina a korene sa používajú k čisteniu zubov.

 

 Zložky obsiahnuté v Caigua sú dokonalým regulátorom metabolizmu sacharidov a tukov.

Významnou mierou znižujú ich hladinu vďaka donúteniu organizmu ku spaľovaniu rezerv. Pomáhajú tak k účinnému znižovaniu hmotnosti u osôb s nadváhou, bez narušenia rovnováhy ich organizmu.
Priaznivý zdravotný účinok tejto rastliny bol analyzovaný a potvrdený množstvami výskumov a testov. Boli urobené hlavne v Peru, domovine Caigua a vďaka nim táto rastlina získava stále väčšieho uznania ako funkčná potravina.
Jeden z výskumov, vykonaný a zdokumentovaný v roku 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) w Limie preukázal, že po 12 týždňoch podávania šiestich kapslí (po 200 mg) denne došlo ku:

    zníženiu hladiny LDL cholesterolu o 23%
    a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu o 42%.
ĎALŠIE VÝSLEDKY VÝZKUMU

   ► dávka 1-2 g denne práškového Caigua znižuje hladinu cholesterolu,
   čistí steny tepien a žíl od usadenín cholesterolu
   ► pomáha pri chorobách obehu krvi
   pomáha predísť artérioskleróze, srdečným ochoreniam, bráni tvorbe kŕčových žíl
   pôsobí ako prevencia srdečného infarktu
   čistí krv
  znižuje vysoký krvný tlak a pomáha jeho stabilizácii
   redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocou v redukčných diétach
   pomáha pri zachovaní správnej telesnej hmotnosti
   redukuje celulitídu
   znižuje hladinu krvného cukru, pôsobí ako prevencia cukrovky a pomáha pri jej liečení
   pomáha prekonávať problémy vyvolané zlými stravovacími návykmi
   pôsobí proti bolesti a je používaná pri tráviacich problémoch (žalúdočných a črevných)
   vďaka protizápalovému pôsobeniu pomáha predchádzať reumatickým zmenám kĺbov
   podporuje liečbu roztrúsenej sklerózy multiplex
   spomaľuje procesy starnutia buniek, omladzuje organizmus a pomáha pri uchovávaní zdravia.

Je na mieste i dodať, že v Peru je Caigua spoločne s  Hercampuri  a Sacha Inchi užívaná ako „omladzovač” organizmu a k redukcii nadváhy a celulitídy. V pestovaní je Peru na prvom mieste. S ohľadom na jej rastúcu popularitu je táto cenná rastlina v súčasnosti pestovaná i v iných častiach Južnej i Strednej Ameriky.

Podľa názoru dietetikov je Caigua veľmi zdravou súčasťou stravy – nazývajú ju „cestou ku štíhlej postave a zdravia bez rizika“. Odporúčajú ju užívať 3 mesiace, urobiť 3 týždennú pauzu a eventuálne zas za 3 mesiace kúru zopakovať.
 

 
Zdroj

Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, SCHULTES E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
 Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975
Užitkové rostliny tropů a subtropů, VALÍČEK P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6



© Uncaria ČR.
 




Používa sa pri problémoch s:
Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krvný Obeh  /  Obezita  /  Trávenie
Späť