Domov >  Energia

Caco - Kakaovník


 

    ZRNÁ KAKAOVNÍKA JE MOŽNÉ KUPIŤ TU
   
 
Kakao
Theobroma cacao (latinský názov)

Kakaovník pravý je zaujímavý, vždy zelený strom. Jeho listy dorastajú po celý rok. Kvety vyrastajú priamo na kmeni a hrubších konároch (v prírode je to zriedkavý jav). Plody pokryté silnou šupkou pripomínajú ragbyovú loptu. Strom plodí po celý rok, plody dozrievajú cca 5 mesiacov a menia farbu od zelenej, cez zlatú, pomarančovú až k červenej a purpurovej. Vnútri, v príjemne voňajúcej bielej dreni sa nachádza 20 - 60 oválnych, cca 3 cm veľkých semien, ktoré sú "pokrmom bohov" - ako o nich hovoria indiáni. Sú to cenné kakaové zrná, ktoré sú základom výroby kakaového masla, kakaovej hmoty, prášku a následne čokolády a kakaových nápojov.
Než k tomu však dôjde, sypú sa dozreté plody na hromady, zakrývajú a na 4 až 7 dní sa ponechávajú prefermentovať. Po vybratí semien z drene často nasleduje ďalšia fermentácia, cieľom ktorej je minimalizácia trpkej a horkej chuti. Zrná sú neskôr dôkladne sušené, najčastejšie na slnku, ktoré ich dokonale chráni pred plesňami. Tento prírodný organický proces zachováva čistotu výrobku a zároveň ho pripravuje na okamžitú spotrebu. Kakaové zrná sú chránené nejedlou, tenkou a tvrdou šupkou. Preto sa ľahko pražia a lúpu. Čisté zrná sa potom melú na pastu. Jej lisovaním sa získava svetlá, aromatická cenná hmota - kakaové maslo.

Hmota, ktorá zostáva po lisovaní obsahuje ešte vysoké percento kakaového masla, ktoré sa buď lisuje alebo melie na prášok, ktorý sa následne používa na výrobu čokolády alebo populárneho nápoja - kakaa. Čím viac masla zostane v kakaovej hmote, tým je cennejší. Opakované lisovanie ju ochudobňuje o cenné látky.
 


 
Zrná kakaovníka boli od nepamäti veľmi cenené. Mayovia aj Aztékovia si ich cenili viac než zlato. Neskôr, keď sa sláva kakaa rozšírila po celom svete, vzala si ho pod lupu veda a začala odhaľovať tajomstvá jeho účinkov - biochemické zloženie. Zrná kakaovníka v sebe sústreďujú najdôležitejšie výživné zložky potrebné k zdravému metabolizmu, a sú aj na poprednom mieste v obsahu a množstve minerálov. Obsiahnuté látky majú významný vplyv na psychický i fyzický stav človeka.
Je to najlepší, našim organizmom dobre vstrebateľný zdroj horčíka, železa, draslíka, chrómu a vápnika. Je aj jedným z najlepších dodávateľov mangánu, zinku a medi. Obsahuje vitamíny A, E, vitamíny skupiny B a je aj jedným z najlepších zdrojov vitamínu C (v čokoláde ale už nie je obsiahnutý - ničia ho vysoké teploty v procese výroby).
Surové kakao obsahuje tiež mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Z nich je potrebné sa zmieniť o tryptofáne, ktorý zvyšuje produkciu serotonínu, látky zodpovednej za dobrú náladu a dodávajúcej pocit spokojnosti a šťastia. Kakao je teda veľmi účinnou zbraňou v boji so stresom a depresiou.

Okrem toho tiež chráni srdce, podporuje lepšie okysličenie krvi a krvný obeh, podporuje mozgovú činnosť, uvoľňuje svalstvo a zvyšuje jeho elasticitu. Preto tiež často siahame, často krát aj podvedome, po čokoláde alebo kakaovom nápoji vo vypätých a stresových situáciách.  Obsahuje tiež neobvykle cenné flavonoidy a polyfenoly, ktoré chránia naše srdce a krvný obeh pred chorobami *.
Pretože však majú horkú chuť, sú z čokolády a iných produktov obsahujúcich kakao odstránené. Obsahuje ich len čisté, prírodné kakao. Zo všetkých potravín obsahujú aj zrná kakaovníka najvyššiu koncentráciu ľahko vstrebateľných antioxidantov, ktoré sú schopné dostať sa k bunkám v priebehu pol hodiny. Chráni našu DNA pred poškodením, organizmus pred vírusmi, nádormi a inými chorobami a pred starnutím. Obsahuje aj zložky tonizačné, revitalizačné, regeneračné a spomaľujúce procesy starnutia. Plnohodnotným zdrojom všetkých týchto pre náš organizmus potrebných zložiek sú čisté, nespracované kakaové zrná, alebo zlisované do kakaovej hmoty či do prášku z nej. Je veľmi dôležité konzumovať ich v týchto podobách, lebo len takto môžeme očakávať plný rozsah ich účinkov. Je dôležité si pripomenúť, že veľká časť populácie trpí nedostatkom horčíka a preto sú teda kakaové zrná najlepším spôsobom jeho doplnenie.

      
NAJDÔLEŽITEJŠIE ÚČINKY kakaa na náš organizmus
 ►  Vyrovnáva nedostatok horčíka, železa a iných prvkov
 ►  Pomáha pri nespavosti
    Zmierňuje predmenštruačné napätie
   Dodáva energiu pri fyzickej i psychickej námahe
   Chráni pred srdcovými chorobami, má dobrý vplyv na kardiovaskulárny systém
     Znižuje krvný tlak
   Znižuje riziko cievnych sklerotických zmien
  Podporuje koncentráciu
  Podporuje mozgovú činnosť starších osôb alebo v prípadoch poškodenia kognitívnych funkcií v dôsledku vyčerpania alebo nedostatku spánku
   Podporuje prekrvenie mozgu a krátkodobú pamäť
   Pôsobí ako antidepresívum, umožňuje pozitívne vnímanie reality
    Zlepšuje náladu a zmysel pre humor, má vplyv na našu kreativitu a produktivitu tým, že zvyšuje koncentráciu mysle
  Je dokonalým antioxidantom chrániacim naše bunky pred poškodením 
NIEKOĽKO SLOV o čokoláde
 Najlepšia čokoláda a kakao sú vyrobené z bôbov, z ktorých nebolo vylisované kakaové maslo alebo bolo len čiastočne. Najlepšie čokolády na svete obsahujú nielen čistú prírodnú kakaovú hmotu, ale sú obohatené ešte prídavkom kakaového masla. Čokoláda je potom neobyčajne jemnej chuti a veľmi výživná. Najlepšie sú, samozrejme, minimálne spracované, horké čokolády, s čo najväčším obsahom kakaa. Pretože však obsiahnuté flavonoidy majú horkú chuť, sú z čokoládových výrobkov odstránené.

Tuk obsiahnutý v čokoláde nežltne,a preto sa pri výrobe čistej horkej čokolády nepoužívajú konzervačné látky. V ostatných čokoládach a čokoládových výrobkoch, sa pre zlepšenie chuti používajú rôzne prísady ako: cukor, mlieko, ochucovadlá atď., ktoré bohužiaľ znižujú účinnosť obsiahnutých cenných zložiek. Väčšina čokolád na trhu je už tak spracovaných (“prepracovaných“), že nemá už ani len čiastočné vlastnosti pravých, surových kakaových bôbov. Ani tmavá farba čokolády nie je zárukou dobrého vplyvu na zdravie, pretože sa zistilo, že niektorí výrobcovia dodávajú do čokolády umelé farbivá. Preto si pri nákupe čokolády nevšímajte len farby, ale hlavne obsah kakaa. Všetko teda ukazuje na to, že najväčší prospech nám prináša požívanie prírodných kakaových zŕn alebo hmoty z nich.
AKO UŽÍVAŤ KAKAOVÉ BÔBY?

 Môžeme ich jesť surovédôkladne rozžuvané (ľahko horká chuť, ktorú cítime na začiatku sa po chvíli zmení na nezameniteľnú, ničím nerušenú chuť pravej čokolády). Dokonale chutia spoločne s rôznym ovocím (sušeným, čerstvým) alebo s orechmi.
Drvené bôby sú ideálnym doplnkom šalátov (ovocných i zeleninových), dodávajúcim im lahôdkovou chuť. Môžu byť tiež súčasťou müsli, kukuričných plátkov, ovsenej kaše, ryžových nákypov, palaciniek a pod.
Môžu sa použiť ako ozdoba rôznych dezertov, pečiva, cukrárskych výrobkov, zmrzlinových pohárov. Mleté sa môžu miešať s jogurtom alebo môžu byť použité na prípravu nápojov - teplého kakaa alebo studených koktailov. V Mexiku sú veľmi populárne kakaové bôby v mede.

ČISTÉ KAKAOVÉ BÔBY - TAK AKO ICH stvorila PRÍRODA.
KAŽDÝ MOMENT JE DOBRÝ K DODANIU TEJ "PRAVEJ ČOKOLÁDY" DO SVOJHO ŽIVOTA - JE TO V KAŽDOM OHĽADE CENNÁ super potravina
ZAUJÍMAVOSŤ O BôBOCH
Kakaové bôby boli známe už 1500 rokov pred naším letopočtom. Mayovia aj Aztékovia z nich pripravovali výživný nápoj, ktorý rýchlo prerástol v ozajstný kult čokolády. Mleté bôby miešali s vodou, medom, kukuričnou múkou a chilli. Nápoj bol určený hlavne vládcom, aristokracii a účastníkom náboženských obradov. Zvyk pitia čokolády prebrali od Mayov Aztékovia, ale nápoj pili studený, ochutený rôznymi prídavkami, ako napr. paprikou, vanilkou, sušenými plátkami kvetov, ktoré mu dávali rôzne farby. V Mexiku boli kakaové bôby platidlom, Mayovia ich získavali formou dane.


* Mimoriadne dobrý vplyv má kakao na kardiovaskulárny systém, čo potvrdzuje mnoho štúdií. Ako uvádza "Journal of Cardiovascular PHARMACOLOGY", každodenná konzumácia prírodného kakaa obsahujúceho zvýšené množstvo flavanolov môže zlepšiť cievne funkcie podobne, ako terapia statínmi. Polyfenoly a flavonoidy obsiahnuté v čokoláde: katechín, epikatechín a prokyanidín sú prevenciou vzniku krvných zrazenín, znižujú riziko vzniku aterosklerózy, bránia kôrnateniu tepien, znižujú svalové napätie v okolí ciev, čím uľahčujú prietok krvi, zlepšujú činnosť obehového systému, neutralizujú pôsobenie tzv.  "zlého "cholesterolu (LDL) a bránia vzniku blokujúcich krvných zrazenín. Vysoký obsah horčíka v kakaových zrnách má vplyv na zvýšenie sily srdcového svalu, môže znížiť pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín a jeho upchatia a infarktu.

Každodenné požitie jednej tretiny tabuľky horkej čokolády chráni pred srdcovými chorobami. Avšak, pre náš organizmus je skutočne najlepšia konzumácia čistých, nespracovaných kakaových zŕn alebo kakaovej hmoty.

 


     ZRNÁ KAKAOVNÍKA JE MOŽNÉ KUPIŤ TU

© Uncaria ČR.
 




Používa sa pri problémoch s:
Energia  /  Krvný Obeh  /  Nervová sústava  /  Poruchy spánku
Späť