Domov >  Anémia

Algarrobo


 ALGARROBO – PERUÁNSKY KAROB
 Prosopis pallida
Superpotravina

 
 
Strom pochádzajúci z oblasti Stredozemného mora. Vzhľadom k možnostiam jeho rozsiahleho využitia je pestovaný aj v iných krajinách, vrátane Južnej Ameriky (predovšetkým v Peru). Je obzvlášť cenený. Môže byť využitý ako zdroj potravín, krmív, hnojív, dreva, palivového dreva, ako liečivá rastlina a zároveň aj ako náhrada čokolády. Je všeobecne známy pod názvom Svätojánsky chlieb, či Chlieb svätého Jána. Jeho iné názvy sú: garroba, huaranca huarancu, táckach, thacco, algaroba, mesquite (na Havaji).

Algarrobo môže dosahovať výšku 8-20 metrov. Kmeň je nepravidelný, s trhlinami a hrčovitou kôrou šedohnedej farby.  Priemer 80 cm až 2 metre. Jeho pokrútené vetvy tvoria korunu v tvare dáždnika. Listy sú tmavozelené, lesklé.
Plody tvarom pripomínajú struky fazúľ a zvyčajne rastú vo zväzkoch o viac ako desiatich kusoch. Zrelé a suché struky peruánskeho Algarrobo majú béžovú farbu. Sú svetlejšie ako tie pestované v Európe. Vnútri strukov sú vajcovité, sploštené semená. Zo strukov a semien sa produkuje prášok nazývaný Karob (Carob) alebo Svätojánsky chlieb.
 
Každá časť stromu môže byť využitá. Rastúce stromy sú používané ako ploty – paravány, poskytujú tieň pre hospodárske zvieratá. Opadané lístie je lahôdkou pre ovce a kozy, alebo sú využité ako organické hnojivo. Struky sa semenami aj bez nich sú používané ako krmivo hospodárskych zvierat, v ktorom zastupujú kukuricu a pšeničné otruby.
Drevo Algarrobo je veľmi tvrdé a je určené pre výstavbu vidieckych domov, výrobu dverí, stolov, parapet, trámov a lavíc.
NUTRIČNÉ VLASTNOSTI
Karob v chuti pripomína sladké kakao. Je považovaný za zdravú náhradu čokolády. Je prirodzene sladký, bez kofeínu. Má malé množstvo tuku a nespôsobuje alergiu. Používa sa na pečenie - podobne ako kakao dodáva pečivu tmavú farbu. Karob má veľmi nízky obsah tuku, obsahuje cukry (glukózu, fruktózu a sacharózu), bielkoviny, pektíny a vlákninu. Obsah vlákniny a pektínu pomáha tráveniu. Ďalej obsahuje minerály, vitamíny, stopové prvky. Okrem iného je zdrojom vitamínu E (známeho ako vitamín mladosti) a kyseliny gallovej (silného antioxidantu). Obsahuje triesloviny brániace množeniu baktérií v tele. Kyselina gallová má analgetické, antialergické, antibakteriálne, antivírusové a antiseptické účinky.
Karob je dokonalou náhradou kakaa. Nevyvoláva alergiu. Svätojánsky chlieb v prášku je prírodným sladidlom a je pre svoju podobnú chuť využívaný v potravinárskom priemysle ako náhrada čokolády. Mleté a pražené semená sú náhradou kávy, ale neobsahujú kofeín. Karob môžu teda konzumovať bez obáv aj osoby s vyšším krvným tlakom. Šťava lisovaná zo semien sa využíva ako sirup na konzerváciu zaváraného ovocia a ako prísada pri výrobe alkoholických nápojov.
PREDNOSTI KONZUMÁCIE KAROBU, ZDRAVOTNÉ ÚČINKY TEJTO superpotraviny.
Vlastnosti Karobu boli skúmané okrem iného aj v nemeckom Inštitúte pre výskum živín v potravinách. Tu vedci zistili, že
jeho pravidelná konzumácia, môže znížiť obsah tuku v krvi a urýchliť jeho spaľovanie.
Môže tak mať pozitívny vplyv na náš obehový systém.
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a reguluje metabolizmus.
Zlepšuje trávenie a môže byť použitý pri gastro-črevných poruchách, refluxe a zápchach.
Používa sa pri liečbe hnačky u detí aj dospelých (taníny v Karobe nie sú rozpustné vo vode a neviažu sa na proteíny, ale viažu dobre toxíny, potláčajú rast baktérií).
Pre antialergické vlastnosti sa používa pri liečbe astmy a problémov spôsobených alergiami.
Je vhodný pre fajčiarov, podporuje vykašliavanie, po niekoľkých dňoch dochádza k intenzívnemu odchodu pľúcneho sekrétu. Podporuje prevenciu rakoviny pľúc.
Pomáha pri liečbe chrípky a kašľa, uľahčuje vykašliavanie.
Vďaka obsahu vápna a fosforu je využívaný pri liečbe osteoporózy, obsiahnuté železo pomáha pri chudokrvnosti a kyselina gallová podporuje liečbu detskej obrny. 


AKO KAROB POUŽÍVAŤ?
Mnohými je Karob cenený viac ako kakao. Jeho najpopulárnejší formou je prášok, ktorý je na rozdiel od kakaa, o trochu svetlejší.
Vďaka svojmu zloženiu je cenným zdrojom živín. Je určený pre všetkých, ale obzvlášť pre deti, dojčiace ženy, rekonvalescentov po chorobách a operáciách, starších a vyčerpaných ľudí a pre športovcov. Môže byť konzumovaný aj v rámci diéty raw food (živej stravy), pretože jeho použitie v potravinách nevyžaduje tepelné spracovanie.
Je využívaný ako náhrada kakaa, kávy a čokolády.
Prášok Karob sa používa v cukrárenskej výrobe, k príprave čajov, kávy, nápojov a kokteilov.
Pridáva sa do tort, cukroviniek, dezertov, pudingov, pri výrobe domácich čokolád a kakaových nápojov. Je však potrebné pamätať na to, že Karob dávame polovičnú dávku než kakaa.
Možno ho použiť aj na zahusťovanie. Je vhodný pri prekyslení organizmu a refluxe.
U detí sa odporúča dennú spotrebu po malých dávkach zvyšovať až na max. 15 g prášku denne. Karob je možné zmiešať napr. so strúhaným jablkom alebo iným ovocím, eventuálne s mliečnym výrobkom.
     
AKO ZAUJÍMAVOSŤ

Z Karobu sa získava tiež karobová guma (známa tiež ako múčka svätojánskeho chleba), ktorá sa následne využíva v potravinárskom priemysle ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo. Je označovaný symbolom E410. Svoje uplatnenie nachádza aj v kozmetike, dokonca pri výrobe sirupov a papiera.

 

 



Používa sa pri problémoch s:
Anémia  /  Alergie  /  Dýchacie cesty  /  Energia  /  Cholesterol  /  Kašeľ  /  Hnačky
Späť