Alcachofa -karczoch


Cynara scolymus




 ALCACHOFA -  Artičok je trváca bylina pochádzajúci zo Stredomoria. Má priamu, plstnatú a nevetvenú byľ, vysokú až 180 cm. Byľ má na konci veľkú mäsitú hlavu. Kvety sú malé, modrej farby. Rub listov je bielo plstnatý. Pestoval sa už v starom Egypte, Grécku a Ríme, kde sa používal ako dôležité jedlo pri hostinách. V Peru sa pestuje v horách vo vysokej džungli. Jeho dužinaté kvetné súkvetia sú veľmi obľúbené vo Francúzsku. Z pôvodného divokého artičoku boli vyšľachtené dva typy kultúrnych rastlín. Prvý artičok, pestovaný pre jedlé kvetné puky a druhý typ kardus, čiže španielsky artičok, u ktorého sa jedia stonky a listy. U nás sa pestuje ako zelenina. Príjemná horká chuť artičoku a jeho dobrý účinok na trávenie sa uplatnili v nápojovom priemysle pri výrobe alkoholických i nealkoholických výrobkov.
V bylinných kúrach sa používa predovšetkým vývar z listov. Listy artičoku sa zbierajú v čase kvitnutia rastliny a rýchlo a jednoducho sa sušia. Majú horkú chuť.
Obsahujú horčinu cynarín (čo je aktívna a vysoko účinná látka), sliz a trieslovinu, inulín, rôzne enzýmy, vitamín A, vitamín B, flavonové deriváty (scolymosid, cynarosid) a organické kyseliny. Artičok je zdrojom kyseliny listovej a vápnika.

   
 
100g listov artičoku obsahuje :
49 kalórií, bielkoviny ( 2,4 g ), tuky ( 0,1 g ), sacharidy ( 9,5 g ), vláknina ( 2 g ),
voda ( 82,5 g ), cholesterol ( 0 g ), sodík ( 47 mg ), draslík ( 350 mg ), fosfor ( 130 mg ), vápnik ( 53 mg ), železo ( 1,2 mg ), provitamín A ( 17 mg ), vitamín E ( 0,2 mg ), B1 ( 0,14 mg ), B2 ( 0,1 mg ), B3 ( 0,9 mg ), C ( 8 mg ), meď ( 320 mg ), horčík ( 380 mg ).
 Alcachofa -Artičok
• podporuje prirodzeným spôsobom činnosť pečene, povzbudzuje tvorbu a sekréciu žlče,
• priaznivo ovplyvňuje akútne a chronické zápaly žlčových ciest, upravuje tráviace ťažkosti a správnu funkciu čriev,
• podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom,
• znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkom pri liečbe diabetu,
• zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach,
• podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pankrease a je tiež odporúčaný pri poruchách jej funkcie,
• celkovo zlepšuje trávenie a látkovú výmenu,
• zlepšuje krvný obeh,
• má pozitívny vplyv na činnosť srdca,
• zmierňuje depresie,
• napomáha udržaniu správnych funkcií organizmu a má antioxidačné účinky,
• hovorí sa, že má omladzujúce účinky a zabraňuje starnutiu,
• pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť a má očistné vlastnosti,
• vzhľadom k vysokému obsahu železa je veľmi účinným prostriedkom pri anémii, oslabenie a rekonvalescencii.
použitie :
  ►  pri zvýšenej hladine cholesterolu,
    pri zápaloch obličiek a močových ciest,
    pri dysfunkciách tráviaceho traktu, hlavne pečene,
   Crohnovej chorobe,
    pri artritíde, reumatizme,
   cukrovke,
    dne,
   zvýšenom krvnom tlaku,
    anémii,
   zápchach,
   pri detoxikácii.
 
príprava :
3 g ( 1lyžica ) sušenej rastliny zaliať s cca. 700 ml studenou vodou a variť 5 minút. Môže sa tiež zaliať vriacou vodou, ponechať 15 minút vylúhovať a piť 3xdenne 1 pohárik.

Nie je odporúčané deťom, tehotným a dojčiacim ženám. 
 
  
© Uncaria ČR. Všetky texty sú nami spracované, nie odkopírované z internetu a sú duševným vlastníctvom spoločnosti UNCARIA SR.
Ak nájdete ich prepis, vcelku alebo v častiach, na internetových stranách iných spoločností a nie je uvedený zdroj informácií, jedná sa vždy o neetické a neprofesionálne správanie a dokonca porušenie autorských práv.


 





 


Používa sa pri problémoch s:
Cholesterol  /  Krvný Obeh  /  Očista  /  Trávenie  /  Pečeň
Späť