Aguaymanto


Physalis peruviana  L.

Plod , ktorý dobýva svet.

Physalis Peruvian L. (latinský názov), známy tiež ako Incan Berries, Goldenberries, Machovka peruánska.

Peru je krajinou s mimoriadne bohatou paletou plodov prírody. Od veľkých, po tie najmenšie. V rozmanitosti rastlinných druhov môžeme nájsť tie najlepšie prostriedky na naše zdravotné problémy. V neobyčajne rozsiahlom katalógu plodov sa nachádza aj taký, ktorý vzhľadom k svojim liečivým vlastnostiam získal na celom svete uznanie. Tento plod sa nazýva Aguaymanto. Malé horské ovocie s dlhou históriou teraz, po 500 rokoch zabudnutia, rýchlo dobýva svet.



      
Aguaymanto je andská rastlina známa už od čias Inkov a pestuje sa predovšetkým vo Svätej doline Inkov, ako jeden z mála druhov, ktoré sa pestujú v kráľovských záhradách citadely Machu Picchu. Teraz ju môžeme nájsť, ako divoko rastúcu rastlinu, predovšetkým v okolí Cusco, Apurimac, La Libertad, Huancavelica a Ancash. Miestne názvy tohto ovocia sú Yawarchunka, Topotopo, Aymara, Uchupa a Cuchuva, vo svete je známe ako Incan Berries, Goldenberries, Tomatito, u nás ako Machovka peruánska.
Aguaymanto dorastá niekedy aj do výšky 2 metrov. Kvety má žlté, v tvare zvončekov. Plody sú, akoby zo strachu pred objavením, tesne uzavreté v zlatom lampióniku v tvare kalicha, pripomínajúcim pergamenový papier. Táto prirodzená ochrana chráni plod pred mechanickým poškodením aj pred útokmi škodcov a udržuje ho veľmi dlho (celé týždne) po odtrhnutí svieža. Vďaka tomu tiež nie je potrebné pri pestovaní Aguaymanto používať prostriedky ochrany rastlín. Po otvorení "obalu" nájdeme lesklý plod o veľkosti višne, pomarančovo-žltej farby a prenikavej vône. Jeho chuť je vyváženou rovnováhou sladkého a kyslého, nezvyčajne osviežujúca. Vnútorná štruktúra pripomína miniatúrne rajské jablko.

 

 Plody Aguaymanto sa konzumujú najčastejšie čerstvé, ale pripravujú sa z nich aj džemy, omáčky či kompóty. Sušené potom pripomínajú červenkasté hrozienka. Tento plod, rastúci na stráňach Ánd, bol dlhé roky nedocenený. Aguaymanto bolo predovšetkým potravou chudobných. Ale po tomto období pohŕdania a zabudnutia bol náhle znovu objavený ako neobvyklý dar prírody a začal získavať popularitu a dobývať svetové trhy. A tak je možné povedať, že malosť tohto plodu je protikladom veľkosti jeho vlastností.
 


 Sušené Aguaymanto vyzerá ako malé hrozienka červeno-pomarančovej farby. Majú intenzívnu, sladko-kyslú, osviežujúcu chuť. Sú zdrojom energie a to vďaka tomu, že si zachovávajú väčšinu svojich výživných vlastností a prírodnú fruktózu. Je možné ich využívať na cestách, pri športoch a výkonnostnej turistike, ako rezervnú potravinu vysokej výživnej hodnoty (tzv. power snack). Sušené plody Aguaymanto môžu byť tiež dodávané do müsli, dezertov, pečiva, džemov, omáčok, orechových zmesí a ovocných čajov. Sušené Aguaymanto vylepší chuť a dodá fantáziu zeleninovým a ovocným šalátom.

Osobám, ktoré majú potrebu neustáleho žuvania, môžu nahradiť žuvačku. Žuvanie pomaly a po jednej, osviežuje ústnu dutinu a dodávajú energiu. Poznajúc výživné vlastnosti Aguaymanto, jeho liečivý potenciál a dokonalú chuť, nečakajte a začnite sami odhaľovať výhody a účinky týchto plodov. Srdečne Vás k tomu pozývame.
Neobyčajne chutné a zdravé AGUAYMANTO NA VÁS ČAKÁ!

RECEPT NA VÝŽIVNÝ DŽEM AGUAYMANTO BEZ VARENIA
Sušené plody Aguaymanto zalejeme v sklenenej miske prevarenou chladnou vodou tak, aby prekryla všetky plody. Ponecháme v izbovej teplote (nie v chladničke) cca 2-4 hodiny. Rozmixujeme. Hmota zhustne tak, že ju nie je potrebné variť. Ak chceme sladšie, môžeme dochutiť trochou stévie, javorového sirupu alebo medu. Môžeme používať na chlieb, zákusky a rôzne dezerty.
 
 


 

 


Používa sa pri problémoch s:
Antioxydanty  /  Klimaktérium  /  Krvný Obeh  /  Pamäť  /  Revitalizácia  /  Srdce, podpora činnosti  /  Posilnenie organizmu  /  Zrak - podpora
Späť